Tervetuloa!

Yhtenäiskoulun oppilaat bloggaavat koulun arjesta ja juhlasta.

torstai 27. maaliskuuta 2014

Kulttuuria ja kulinarismia

Lukion soveltavan kurssin teemana oli italialainen ruokakulttuuri.

 
Oppilaat kommentoivat seuraavasti suosittua kotitalouden kurssia:

Italialaista ruokaa Suomen maaperällä

Ensimmäinen kerta, kun teimme italialaista ruokaa tuli tunne, että ei tämä tämän parempaa voi olla. Mutta se jäi nähtäväksi loppukurssiin. Ensimmäinen ateria, joka oli toscanalaisia herkkuja, oli mukava kokonaisuus. Siinä oli alkupaloina leipää, jossa oli päällä tomaattia, valkosipulia ja oliiviöljyä. Ennakkoluulonani oli, että se maistuisi melko pahalle. Mutta kun maistoi sitä. Se oli erittäin maukas alkupala. Eikä muissakaan sen päivän annoksissa ollut valittamista. Kurssin edetessä minulle selvisi, että ei se ruoka menettänyt makuja vaan päinvastoin sieltä tuli mitä herkullisimpia annoksia eteeni.
Suosikkini kertani eli kokonaisuus oli varmaan joko ensimmäinen toscanalainen ateria tai se kerta jolloin teimme savulohipastaa. Niiden makuharmonia oli erittäin korkea. Maut vain pamahtelivat suussa eikä niistä annoksista olisi saanut tarpeeksi. Cannelonien täyttö oli mielenkiintoista. Se oli myös sottaista mutta ajatus niiden tekemisessä oli hauska. Ja osoittaa kuinka italialaiset osaavat olla luovia kokkeja. Kuten pizza on keksitty käyttäen kaapista löytyviä aineksia, kun ei ole ollut muuta. Monet köyhien ruuat ovat makuharmonien huipulla vaikka niissä annoksissa ole käytetty parhaimpia tai tuoreimpia ainesosia.                            
Vaikka italialaiset syövätkin pastaa paljon, osaavat he myös soveltaa monenmoista pasta lajiketta, jotta annos maistuisi mahdollisimman hyvältä. Se on taito itsessään tietää milloin käyttää kutakin pasta lajiketta. Me yritimme ja hyvin onnistuimmekin (ainakin omissa makunystyröissä) käyttämään ohjeen mukaan oikeanlaista pastaa. Kun miettii, että niin vähällä työn teolla, jos sitä vähäksi voi kutsua, saa niin hyvää ruokaa. Ei Italialainen ruoka tyhjästä sen kuuluisuutta ole vetänyt.
Juho
 
Kotitalouden kurssilla kulttuuria ja kulinarismia, nautimme ja valmistimme italialaista ruokaa ryhmiemme parissa. Kurssi oli miellyttävä ja tunnelma rento. Ryhmät onnistuivat kokkailuissaan hyvin ja epäonnistumisia ei niinkään ollut. Kurssi kaiken kaikkiaan oli minusta hyvä ja juuri sopivaa vaihtelua normaaliin kurssitarjottimeen. Lempiruokani kurssilta olivat savulohipasta ja panna cotta, tai ainakin ryhmälläni nämä onnistuivat parhaiten.
Mico
Kurssi oli erittäin positiivinen kokemus, pidin Marjan tavasta opettaa meitä ja siitä, että saimme vapaasti toimia keittiössä. Meillä oli hyvät ruoka-aineet käytettävissämme joten ruuistakin tuli erinomaisen maukkaita. Meille selitettiin hyvin ruoka-ohjeet ja tultiin neuvomaan jos tarvitsimme apua.
Pidin myös siitä seikasta, että saimme itse tehdä niin paljon asioita.
Nelli
Ruuista parhaina jäivät mieleen TiRAMiSu, papukeitto, pennepasta, Caprilainen salaatti sekä paistettu kannpojafilee rosmariiniperunoiden kera. Pidin kovasti kurssista ja olen erittäin innokas menemään tulevaisuudessakin kotitalouden kursseille jos niitä viellä ilmaantuu! Olen myös innoissani lähdössä matkalle Italiaan, sillä kurssi sai minut innostumaan enemmän kaikesta Italialaisesta, varsinkin ruuasta!
Oli mukavaa, että tällainen vähän erilainenkin kurssi järjestettiin pienessä koulussamme. Opimme tekemään monia erilaisia italialaisia ruokia ja niiden tekotapoja. Osa tavoista oli meillekin uusia ja ihmeellisiä, mutta opimme ne nopeasti. Innostus jatkui meillä kaikilla vielä kotikeittiöönkin asti, jossa jatkoimme oppimiemme ruokien tekoa :) Suosikkejamme oli mm. savulohipasta ja tiramisu.
Maaria, Nasti & Veera
 
Meillä oli viime jaksossa köksän kurssi. Meillä oli tosi kivaa kun teimme italialaista ruokaa. Mieleni jäi ainoastaan positiivista asiaa, tunnilla oli yhteishenki ja iloisuutta ruokatekoon. Me teimme eri italialaista ruokaa kuten toscanalaista pitza ja Genoavalaista foccaciaa sekä teimme jälkiruokaa kuten keksejä ja kakkuja.
Osman
Tämä kurssi toi vaihtelua normaaliin koulu opiskeluun. Työn teko oli huoletonta ja hauskaa. Ei kirjallisia esseitä tai vaativia projekteja. Se oli vain hauskaa yhdessä oloa ja kokkailua. Tämä nostatti minut uusiin näkökulmiin Italialaisessa ruokakulttuurissa. Myös tämä innosti minua ruuan laitossa ja sai minut miettimään kulinaristin uraa. Ryhmä työskentely oli hauskaa ja muutenkin tämä kurssi oli hauskin kurssi mitä minulla on koskaan ollut. Joten kiitos ja arrivederci e buon appetito.
Matias
Kurssi oli mielestäni onnistunut. Lyhyehkö kurssi onnistui kattamaan monta eri ruokalajia ja runsaasti informaatiota Italian ruokakulttuurista. Valmistamamme ruoat olivat yksinkertaisia, mutta hyvän makuisia. Erityisesti pastat olivat hyödyllisiä niiden käytännöllisyyden vuoksi.  Parhaiten kumminkin onnistui sovellettu versio Julian suukoista.
Antti
Olimme kolmannessa jaksossa YNK:in historian ensimmäisellä kotitalouskurssilla. Kurssi oli hyvin toteutettu ja opimme paljon italialaisesta ruoasta ja kulttuurista. Teimme lukuisia mainiota ruokia kuten Piatti Toscania, Cannelonia ja Piatti classici e conosciutia. Kurssin rento ilmapiiri jätti hyvän maun suuhun ja toivomme vastaisuudessa lisää samantyyppisiä kurssi toteutuksia.
Marja Viro toimi erinomaisena opettajana ja auttoi aina tarvittaessa asiantuntevasti.
Kiitos!
Eppu & Vilma
Ensimmäisen lukion köksän kurssin tavoitteena oli tutustua Italian ruokakulttuuriin. Köksän tunti oli kerran viikossa neljästä kuuteen. Tunnin alussa Marja kertoi meille ruoan historiasta ja neuvoi meitä ruoanvalmistuksessa. Ohjeiden jälkeen ryhdyimme ruoanlaittoon. Raaka-aineet mitä tunneilla käytimme, olivat parempaa laatua kuin mitä yläasteen tunneilla käytimme, koska Marja pystyi luottamaan meidän taitoihin.
Marja oli järjestänyt meille yhdelle tunnille tapaamisen hänen tuttavansa kanssa, joka on kotoisin Italiasta. Hänen kanssaan keskustelimme italialaisesta kulttuurista ja ruoasta englanniksi. Hän myös kertoi meille italialaisten nuorten arjesta.
Ruoanlaitto onnistui tunneilla hyvin, eikä suurempia mokia tapahtunut. Tunneilla teimme monenmoista ruokaa muun muassa erilaisia alkuruokia, pääruokia ja jälkiruokia. Parhaiten mieleen jäi se tunti, jolloin teimme Genovalaista focacciaa, savulohipastaa ja kaakaota jäätelön kera. Sitä mieluiten tekisimme kotona uudestaan. Se oli hyvää.
Kurssi sopeutui kaikille eri maku-tottumuksista huolimatta. Oman ruoan sai maustaa oman maun mukaan ja ruoanlaitossa sai soveltaa. Kurssi oli kokonaisuudessaan hyvä ja ruoka mahtavaa. Marja onnistui opettamaan meille tärkeimmät asiat Italian ruokakulttuurista ja jopa hieman Italian ruoka sanastoa. Toivottavasti kurssi järjestettäisiin uudelleen, koska se oli vaihtelua ainaiseen pänttäämiseen.
Elli ja Liisa
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti